Pienvesivoimaloiden kalatalousvelvoitteet merkityksettömän pieniä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Vesivoimalaitosselvitys (klikkaa linkki ja lue) kertoo karua kieltään. Pienten alle 5 MW vesivoimaloiden kalatalousvelvoitteet ovat käytännössä lähes merkityksettömiä niiden aiheuttamiin haittoihin verrattuna. Lisäksi esimerkiksi Kokemäenjoen osalta velvoitteita on määrätty ainoastaan 60% kohteista, eli suurella osalla ei ole lainkaan velvoitteita. Tämä tuntuu käsittämättömältä vaikka ne estävät tai haittaavat uhanalaisten vaelluskalojen lisäksi myös muiden vesieliöiden vapaata liikkumista, ja siten heikentävät kalastusmatkailun toimintaedellytyksiä.

Kuullostaa suorastaan hullunkuriselta, että täydellisen vaellusesteen muodostavan Valkeakosken voimalaitoksen kalatalousvelvoite on 13.000 markkaa, kun ylävirran puolella sijaitsevan Vihavuodenkosken pelkkä kalastuslupamyynti ylittää vuosittain 10.000 euroa. Ero on viisinkertainen! Velvoitteet eivät ole minkäänlaisessa linjassa aiheutettuun haittaan.

Vesilakiin tarvittaisiin pikaisesti lakia selkeyttävä ja toimintaa nykypäivän arvoihin tuova muutos, sillä lupaviranomaiset ja hallintotuomioistuimet käsittelevät edelleen 1700- ja 1800-luvulta peräisin olevia vesilupapäätöksiä. Yhteiskunta on viimeisen 50 vuodenkin aikana muuttunut niin paljon, ettei toimintaa voida perustella 200 tai jopa 300 vuoden takaisien yhteiskunta-arvojen avulla.

On aika tehdä muutos, sillä kaikesta huolimatta vain muutos on varmaa.